GABRIEL MESTA:
STARCRAFT-
A TEREMTŐK ÁRNYAI

Írta:
 ShadowCat 


A mai napig népszerű számítógépes játék több okból tartja vezető helyét az RTS-ek között. Ezek egyike a nagyszerű történet, amely könyv formájában is napvilágot látott. Kevesen tudják, de a PC-s játékok történeteiből rengeteg könyv készül és ezek olcsó áron kaphatóak is a könyvesboltokban.
(Néhány cím a teljesség igénye nélkül:
Aliens vs Predator, Resident Evil, Warcraft, Warhammer 40K, Tomb Raider, Diablo, Vampire:The masquerade...)

Mivel a játékipar egyre nagyobb közönséget vonz és bevételük már meghaladta Hollywood-ét(!!!), így profi írók írják a háttér-történeteket, aminek köszönhetően jobban átélhetjük a játékok hangulatát. Éppen ezért a játékok egyre komolyabb storyval bírnak, ma már nem elég csak menni és lőni, mint régebben. A Half-life anno azért lehetett annyira sikeres, mert a történetének kidolgozása, fordulatai döbbenetesen jók voltak és még profin angolul sem kellett tudnunk hozzá, hogy megértsük.
Ilyen a Starcaft hivatalos könyve is, amely minőségét garantálja, hogy a Blizzard neve alatt fut és amihez a Blizzard a nevét adja, az már rossznem lehet. (Elég, ha csak arra gondolunk, hány évet késnek a játékaik, mert annyit tesztelnek, hogy tökéletes anyag kerüljön a boltokba!)

A Starcraft Koreában már régóta nemzeti sport; 24 órás adásban közvetítik a mérkőzéseket és a verenyeket; a legjobb játékosok pedig akár az olimpiai ajnokok, olyan népszerűek és majdnem annyit is keresnek. (A legjobb quake-erről például videokártyát is neveztek el!) Sokan élnek a játékból és a versenyekből; a készítő cégek pedig hatalmas összegeket fizetnek ezeknek és a tesztelőknek, akik felelősek azért, hogy nekünk minél hibátlanabb program kerüljön a gépünkre.

 

A StarCraft -A teremtők árnyai című könyv meglepően kidolgozott és élvezhető. Sokak döbbenten olvasták végig és noha a játékból megismert lények neveinek magyarra fordításai nagyon gyatrára sikerültek, maga a könyv élvezetes és pörgős.
Három, a játékból megismert faj között váltakoznak a fejezetek és sajátosságaik, specialitásuk egyre inkább kiütközik, ahogyan közelebb kerülnek egymáshoz.

A történet elején a Bhekar Ro nevezetű, eldugott kis bolygón vagyunk, ahol Octavia és testvére egy vihar során észreveszi, hogy valami kiemelkedett a földből. Amikor pedig Larsot elnyeli ez a valami és ráadásul egy erős jelsugarat lő ki az űrbe, Octavia már érzi, hogy valami nincs rendben. Csakhogy a dolog bonyorultabb, mintsem hinné, ugyanis a jelet érzékeli a zerg faj királynője, a valamikori Sarah Kerrigen is, akit egy harc során embertársai hátrahagytak és a zergek megfertőzték őt. A mutáció során a faj királynőjeként szellemi kapcsoaltban áll minden zerggel és irányítja őket; célja immár a bosszú és a totális uralom. Sarah megindítja népét a Bhekar Ro-ra, hogy megszerezzék a hatalmas erejű tárgyat, ám eközben a protossok népe is megindítja kémeit a tárgy felkutatására, melyet népük ősieinek tulajdonítanak. Hogy még bonyorultabb legyen a helyzet, az életet védelmező Templomos is feltűnik, aki úgy véli, hogy megtalálta az Örökséget.
A háború a fajok közt elkerülhetetlen.

Amikor a telepesek által működésképtelennek nyilvánított rakétakilövő megmozdul és lelő a levegőben egy láthatatlan kémgépet, értesítik a Terrán Domínium vezetését és mivel a közelben tartózkodik a nemkívánatos katonai vezető, akinek a halála kapóra jönne az önimádó vezetőnek, a bolygóra küldi az egységet. A telepesek hamarosan szembekerülnek a zergekkel; a lények megfertőzik és saját oldalukra állítják szeretteiket, akikkel harcolniuk kell. Csakhogy fegyvereik nem igazán vannak; a nép bányászatból él, így minden mozdítható és fegyverként használható tárggyal felszerelkezve néznek farkasszemet a rettenetes zerg hordával...

Természetesen megérkeznek hamarosan a protossok harcosai is és a Templomos is leszáll a bolygóra; a káosz eluralkodik.


A könyv izgalmas, pergő eseményekkel szinte végigsodor minket egy galaktikus háborún; a játékból megismert fajokat sikerült olyan jól különlegesre és eltérőre alakítani a könyvben, mint amennyire a játékban is. A zergek kizárólag pusztítani akarnak, a protossok fennhéjázóak és lenéznek minden más fajt, az emberek pedig vergődnek saját korrupcióiktól, szélsőséges érzelmeiktől és vezetésüktől.
megismerhetjük a fajok múltját, történelmét, ám mégsem érezzük unalmasnak; tösszörösen összetett és nem bugyuta történet bontakozik ki előttünk egy sajátos világot mutatva be, ahol a lét a tét!
Szerencsére a könyv érdekes azoknak is, akik nem ismerik a játékot, de fordítva is: az is élvezni fogja, aki évek óta nyúzza a StarCraft-ot és a BroodWar-t. Talán utóbbiak fogják jobban szeretni, ugyanis elolvasása után máshogy fognak viszonyulni a játékhoz. Megértik a fajok eltéréseit és harci stílusukat; megismerik egységeiket és azt, hogy miért is dúl ez a gigantikus háború!

Az sem utolsó dolog, hogy a minél pontosabb, hitelesebb könyv megírásában egy profi SC játékos, valamint a Blizzard csapata segítette a szerzőket!