J. K. ROWLING:
HARRY POTTER

Írta:
 ShadowCat 


Az ifjú varázsló története minden mai fiatal számára ismert és népszerűsége az elmúlt hat év során töretlen volt. Sokan miatta szerettek meg olvasni. Titokban még a felnőttek is kedvelik és gyermekeikkel együtt izgulnak Harryért. Hamarosan azonban mindenki megtudhatja, hogy mi lesz Tudodkivel (legyünk bátrak: Voldemorttal) és Harryvel, mivel a következő rész lesz az utolsó Harry Potter-regény. Bár Rowling-ot ismerve ez sem biztos...


Rowling mesterműve valószínűleg senki előtt nem ismeretlen; gyerekek, fiatalok és idősek egyaránt olvassák, legfeljebb nem vallják be. Hogy mennyire nagy és mennyire más területen ténykedő írókra is hatott a könyv, azt talán legjobban Stephen King mutatja; a thriller és pszichohorror mestere azt mondta, hogy jelenleg a legjobb történetszövő a világon Rowling. "Az írásról" című kötetében dícsérte és csodálta az írónőt, aki szerinte hihetetlen módon képes a jelenbe szőni a múltat és olyan kapcsoaltokat kialakítani köztük, amelyek kihatnak a jövőre is.

A Harry Potter-sorozat besteller-listákat lovagolt; többször több kötete egyszerre volt jelen az első helyeken és szorította világhírű szerzők munkáit a sor végére.
Azok a fiatalok, akik eddig nem szerettek olvasni, most őrültként vetették magukat a könyvesboltokba, könyvtárakba és kapkodták a könyveket.
Rowling amellett, hogy világhírű és gazdag lett, valami igen fontosat adott vissza az emberiségnek, amelyet úgy tűnt, hogy örökre elvesztettek a fiatalok: az olvasás szeretetét.

Ma, amikor a világunk rohan és naponta elszáguld mellettünk követhetetlenül, a fiatalok időpocséklásnak tartják a régi meséket, ám semmi olyan nem állt rendelkezésükre, ami a számukra újat és igazán érdekeset mutatott volna. Rowling jött, látott, győzött. A fiatalok pedig a lába elé borultak.

A Harry Potter könyvek legnagyobb újítása, hogy valósághűbben, izgalmasabban és erőteljesebben mutatja be a rossz és jó közti harcot, a barátság erejét és a döntéseink következményeit. Sok felnőtt és a keresztény egyház kezdetben felháborodott ezen, pedig a tévében egy átlagos napon, a gyerek számára csúcsidőben sokkal véresebb és brutálisabb filmek mennek. Rowling világa erőszakos, ám mindent a gyűlölet és a szeretet mozgat; a szeretet, a barátság, az összetartás pedig erősebb mindennél.

A Harry Potter világa lenyűgözően újszerű és egyéni; figurái érdekes, összetett alakok; egyáltalán nem mellőzi a humort és a bátor, olykor meglepő fordulatokat.
A történet kezdetben úgy tűnt, hogy egyszerű lesz: le kell győzni a rosszakat.
Aztán az újabb és újabb könyvek során rájöhettünk, hogy Rowlingnál ez mégsem ilyen könnyű dolog.

Az árván maradt Harry örökre homlokán viseli Voldemort gyilkossági kísérletét ellene, amelytől az anyja szeretete védte meg az ifjú varázslót/boszorkányt. (Harry ugyanis inkább boszorkány, mint varázsló; a boszorkányok pedig eredetileg férfiak voltak.- ShadowCat)
Amikor eljön az idő, Harry a Roxforti varázsló- és boszorkányképző iskola növendéke lesz, ahol számtalan kaland során megtanulja a mágia ismeretét, barátokat szerez, akikkel néha össze is veszik, idővel szerelmes lesz, majd összecsap Vodlemort nagyúrral is.

A Roxfort varázslatos kastély; rengeteg titokkal és rejtéllyel, ahogyan összes tanárának múltja is hasonló. A rengeteg izgalom, harc, tanulás és vizsga közben Harry, Ron és Hermione velünk együtt nőnek fel és pontosan úgy viselkednek, mint bármelyik iskolás fiatal -talán ezért is annyira könnyű átélni a helyzetüket. Amikor pedig a hirtelen előtörő szerelem is részese lesz életüknek, felfordulnak a dolgok és már senki nem ért semmit sem; legfőképp pedig Harry és barátai nem.

Az izgalmas történetek, a számtalan megoldatlanul maradó kérdés, az aggodalom, amelyet Harryék és világuk iránt érzünk, arra ösztönöz minket, hogy végre megtudjunk mindent és ez hamarosan be is következik, hiszen a következő kötet lesz az utolsó, amennyiben Rowling meg nem gondolja magát.

A világ feszülten vár és figyel: az biztos, hogy Harry és Voldemort egy utolsó csatában megmérkőzik, ám baljós árnyak gyűlnek az égen; a hírek és az eddigiek nem csupa jót ígérnek, hanem bizony aggodalomra adnak okot.

Talán tényleg ez lesz az utolsó történet, de elképzelhető, hogy az aranytojást tojó tyúkot mégsem vágja le Rowling; elméletem szerint Harry akár mehetne fősikolára is vagy maradhatna Roxfortban tanárként; ám akár az is előfordulhat, hogy Voldemort szolgái szétsereglenek és hogy ne tudjanak ismét a béke ellen fordulni, Harry egyenként ered a nyomukba. Számtalan ötlet és variáció létezik, ám ameddig nem jön ki a hetedik kötet, bizonytalanok maradunk és csak találgathatunk.

Egy korszakalkotó, a világot felforgató és némiképp megváltoztató könyv ez, amelyet a végtelenségig olvasnánk, ha lehetne. Aki kimaradt belőle, nem tudja, hogy mit is vesztett igazából; a belőle készült filmek ugyanis A Gyűrűk Urához hasonlóan töredékeket mutatnak csak be a történetekből.
Ez szintén az a könyv, amit olvasni és látni is kell! De leginkább olvasni....