J. R: R. TOKIEN:
A GYŰRŰK URA

Írta:
 ShadowCat 


Minden fantasy könyv közül a legismertebb és legnagyobb rajongótáborral bíró mű ez. A leghosszabb tündérmese a világon és a legösszetettebb is; Fordó és az Egy Gyűrű kalandos útja minden idők egyik legjobb és leghosszabb mozifilmét eredményezte, amire még Tolkien is büszke lenne!

Tolkien professzor klasszikus műve, amely a világirodalom  és a filmtörténelem legnagyobb csatáját készíti elő, majd robbantja ki olyan fantasztikus mű, amely milliós rajongótábort tudhat magának szerte a világon.

De mitől ennyire népszerű ez a történet és mitől másabb, mint a többi fantasy könyv? Sok mindentől. Például azért, mert a legtöbb fantasy mű ennek a hatására jött létre másrészt, mert annyira összetett, mint még soha egy hasonló regény sem.

A világ leghosszabb tündérmeséje egy egyszerű kis hobbit falucskában kezdődik, noha a történet során rájövünk, hogy az igazi történet hosszú-hosszú évekkel előrébb nyúlik vissza.

A cél egyértelmű és egyszerű: az Egy Gyűrűt kell eljuttatni a Végzet Hegyéhez, hogy annak lávája elpusztítsa azt, amit semmi más nem képes. Tolkien remekművében azonban nem maga a cél a küzdelmes, hanem az addig vezető út, mely szerelmekkel, csalódásokkal, barátsággal, hűséggel, árulással és olyan emberi érzelmekkel van telítve, amelyekkel mind a mai napig ugyanúgy szembesülünk akár iskolákban, munkahelyeken, utcákon vagy a családi házban. Frodó, Aragorn, Legolas, Gimli, Gandalf és társaik hosszú és kalandos utat tesznek meg, míg végül eljutnak a Végzet Hegyéhez; tucatnyi csata, hatalmas háborúk ésegyre elkeseredettebb küzdelem bontakozik ki a jók és a rosszak között; utóbbiak számeli fölénye azonban kétségbeejtő és elkeserítő. Ha a világ nem akar elpusztulni, akkor a népeknek össze kell fogniuk és félretenniük ezeréves ellentéteiket, le kell győzniük múltjukat és kezet kell nyújtaniuk egymásnak, hogy egy új, békés világot teremtsenek a káosz helyett.

A Gyűrűk Ura népszerűsége talán pontosan ennek köszönhető. Olyan problémákat vet fel, amely az emberiség kezdete óta léteznek és létezni is fognak. Eközben pedig egy olyan fantasztikus világba repít bennünket, amely valójában maga a valóság, ám olvasása közben reménnyel tölti el szivünket, hogy hősei ma is élnek és köztünk vannak.

Miközben az Egy Gyűrűvel a Végzet Hegyéhez igyekeznek, számtalan akadály állja útjukat; orkok, hegyi troll és balrog Mória bányáiban, gigantikus összecsapás a Helm-szurdokban, melyben entek is részt vesznek...
A Gyűrűk Ura világát az embereken kívül mítoszokból megismert lények népesítik be, amelyekért szintén rajongott a könyv írója. A legéredekesebbek közülük talán a tündék, akik -noha emberi külsejű lények, mégis- valami hihetetlen büszkeséget, nemességet, méltóságot és emberfelettiséget tükröznek.
A könyv olvasása során egyértelművé válik, hogy minden népnek össze kell fognia, ha le akarják győzni Szauron seregeit, csakhogy ez nem olyan könnyű, mint szeretnénk.

Tolkien, az oxfordi nyelvészprofesszor több tucat nyelven beszélt és az ősi nyelvek kutatása során igencsak megszerette őket, amit mi sem bizonyít jobban, mint a  Gyűrűk Ura, hiszen több, saját nyelvet hozott létre hozzá. A tündék nyelve a legkidolgozottabb közülük és az igazán fanatikus rajongók meg is tanulják ezt; a Tolkien-találkozókon nem egyszer ezen is kommunikálnak egymással a más-más országokból jövők.

A nemrégiben befejezett filmadaptáció lenyűgöző és döbbenetes hatással keltette életre Tolkien kidolgozott, csodálatos világát.
A Star Wars készítőcsapata igencsak erős borsot kapott az orra alá; a WETA a semmiből berobbanva méltó ellenfele lett az Industrial Light and Magic-nek és a film világhírnevet hozott Peter Jackson rendezőnek, valamint a színészeknek.
Aki olvasta az eredeti könyvet, az biztosan megnézte a filmváltozatot is, aki pedig csak a filmet látta, annak ajánlani lehet a könyvet, mert a végső változatból is több órányi részt törölni kellett, így bőven akad majd számukra újdonság benne.