CHRISTOPHER PAOLINI:
ERAGON

Írta:
 ShadowCat 


Az árva, unalmas életű Eragon egy nap furcsa követ talál; amikor azonban rájön, hogy valójában egy sárkánytojás az és a sárkány lovasának választotta a fiatal fiút, minden összezavarodik körülötte. A világszerte népszerű könyv megelőzte még Harry Pottert is és már készül belőle a film (amit részben Magyarországon forgatnak!), valamint egy számítógépes játék is.

 

Eragon egy árva, fiatal fiú, aki egy napon különösen sima és kemény követ talál. Fogalma sincs róla, hogy a kő valójában egy sárkányt rejt, aki kiválasztotta őt lovasának és arról sem, hogy az egész élete hamarosan fenekestül felfordul.
Amikor Saphira, a sárkány kikel, Eragon megtartja, ám a sárkány napról-napra egyre nagyobb és nagyobb lesz, így komoly nehézségbe ütközik, hogy senki se lássa meg. Az emberek ugyanis úgy tudják, hogy a sárkányok kipusztultak és velük együtt a Sárkánylovasok is.

Eragon bármikor képes beszélni Sapirával telepatikusan és csakhamar kiderül, hogy a fiútöbbre képes, mint hinné. Brom tanítani kezdi őt a mágia használatára és a kardvívásra is, valamint az ősi nyelvre, amin nem lehet hazudni.
Brommal azonban gondok támadnak és Eragon Saphirával, valamint a később hozzájuk csatlakozó harcossal együtt útra kelnek, hogy a börtönből kiszabadított, eszméletenül haldokló tünde-lányt eljuttassák a vardenek-hez, akik meggyógyíthatják őt. Az út azonban hosszú és veszedelmes; az urgalok, ezek a kegyetlen gyilkológépek a nyomukban vannak és az út során egyértelművé válik, hogy mocskos és veszedelmes összeesküvés van a háttérben.

Eragonnal együtt felfedezhetjük, milyen érzés lehet először, majd másodszor és harmadszor is sárkányháton repülni, víz alá merülni, harcolni, hogy milyen furcsa hatalom és veszély a mágia, hogy milyenek a törpök és rejtett városuk...

A háromrészes történet erőteljesen emlékeztet a Harry Potterre és a Gyűrűk Urára, ám mégis teljesen más hangulatú és stílusú. Christopher Paolini történetében fontos szerepet kap Saphira és Eragon kapcsolata; a sárkány, mint pótanya, úgy vigyáz a fiúra és a néha kissé meggondolatlan Eragon is hasonlóképpen néz a sárkányra. A senki kis fiúcskából egyik napról a másikra ünnepelt hős lesz; amikor pedig egy  törp asszony hozzá viszi újszülött lányát, hogy áldását kérje tőle rá, Eragon rádöbben, hogy valami nagyon szokatlan történik vele és nem igazán tud mit kezdeni a helyzettel. Ezernyi megpróbáltatás és szenvedés után rá kell döbbennie, hogy harcostársa éppen az egyik legnagyobb gonosz fia, aki apja múltja elől próbál rejtőzködni, ráadásul Morzan kardja Eragonnál van, amit már a törpék sem igazán kedvelnek látni.

Az Eragon egy nagyszerű fantasy-történet fiataloknak egy szintén fiatal, tizenkilenc éves írótól; végre egy olyan ír regény gyerekeknek, aki még szinte maga is az, így a legjobban tudja, hogy mi érdekli a fiatalokat.
Fantasztikus utazásunk első részében megismerhetjük Eragont, ennek a különös világnak a történetét, a sárkányok és a Sárkánylovasok múltját, a törpék világát, valamint Bromot, akiről később kiderül, hogy... de nem mondom el előre.

A könyv megelőzte a listákon Harry Potter-t is és számtalan díjat nyert; már film is készül belőle, amelyet részben Magyarországon vesznek fel, emellett pedig számítógépes játék formájában is viszontláthatjuk Eragon kalandjait.

Olvassátok el, ezt a történetet még azok is élvezni fogják, akik egyébként nem szeretik a fantasy-műfaját! Már csak azért is érdekes könyv ez, mert Paolini nem járt iskolába; ehelyett otthon, szüleitől tanult meg írni és olvasni, valamint tőlük ismerte meg a világ titkait is.